Op donderdag 21 april organiseert ‘Campinia Academica’ een lezing door professor Ludo Abicht over de gevolgen van de recente gebeurtenissen in het Midden Oosten, o.a. voor Palestina.

De lezing gaat door in het Wijnhuis, Stationsstraat 56 te Geel om 20 uur.

 

Ludo Abicht werd geboren op 5 juni 1936 in Oostende. Hij trad in bij de jezuïeten in 1954, maar verliet de orde in 1961. Hij is taalkundige, filosoof, publicist en activist. Na studies aan het Xaverius-college in Borgerhout, studeerde hij taalkunde en filosofie. Hij promoveerde in 1971 aan de universiteit van Cincinnati (V.S.) in de Germaanse filologie met een proefschrift over de Praagse joods-Duitse auteur Paul Adler en doceerde aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch en Berkeley (V.S.). Vanaf 1984 doceerde hij aan de UIA (Universitaire Instelling Antwerpen), het HIVT-RUCA (Hoger Instituut voor Tolken en Vertalers – Rijksuniversitair Centrum Antwerpen) en de Plantijn-Hogeschool te Antwerpen.

In 2001 ging hij met emeritaat, maar is nog gastprofessor aan de UA (Universiteit Antwerpen) en de UGent. 

Ludo Abicht  profileerde zich als links-progressief denker, vrijzinnig humanist en flamingant. Hij is peter van het ‘Comité Vlaanderen Onafhankelijk’. Regelmatig publiceert hij in het vrijmoedig maandblad ‘Doorbraak’ en in het links Vlaams-nationaal maandblad ‘Meervoud’. In 2006 ondertekende hij het ‘Lentemanifest. Meer Vlaanderen, meer Wallonië’ van de Vlaamse Volksbeweging en in 2008 trad hij toe tot de ‘Gravensteengroep’, die zich inzet voor een solidaire, verdraagzame en respectvolle samenleving.

In 1998 kreeg Abicht de ‘Orde van de Vlaamse Leeuw’ uitgereikt en voor zijn boek ‘Intelligente emotie’ (Houtekiet – 2001) kreeg hij de Arthur Cornetteprijs en de Arkprijs van het Vrije Woord. Ludo Abicht schreef meer dan 20 boeken, waaronder in 2009 het meest recente ‘Israël-Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen’.

 

Voor leden van ‘Campinia Academica’ is de toegang gratis. Niet-leden betalen 8 €

 

 

Marc J.A. Neefs                          Marie-José Tips                 Jaak Peeters

Persrelaties                                Secretaris                        Voorzitter

marc.neefs@telenet.be                m.j.tips@gmail.com

 

 

Campinia Academicais een apolitieke vereniging en staat open voor academici van alle levensbeschouwingen. De door de vereniging georganiseerde activiteiten staan open voor elke belangstellende.